voor
waar
den
Voorwaarden voor het aanvragen
Wilt u een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een financiële bijdrage? Dan verwijzen wij u graag naar onderstaande voorwaarden.
voor
waar
den
Wilt u een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een financiële bijdrage? Dan verwijzen wij u graag naar onderstaande voorwaarden.
Het onderwijs wordt geconfronteerd met een flinke instroom van vluchtelingkinderen uit o.a. Syrië, Afghanistan en Eritrea. Daarnaast hebben we te maken met de vluchtelingen uit de Oekraïne. Het bestuur van Stichting Konot te Oldenzaal kreeg dan ook de vraag om een onderwijsvoorziening voor deze leerlingen te creëren. Dat is opgepakt. In de beginjaren hebben twee groepen vluchtelingleerlingen onderwijs gekregen in SBO De Windroos. Na groei zijn meerdere groepen gevormd en gehuisvest op andere basisscholen. Vanaf 4 sept. 2023 zijn alle groepen gehuisvest in het Voortgezet Onderwijs (Twents Carmel College locatie Potskampstraat) Onze ingang is achter aan de Molenkampstraat. Bovengenoemde Regenboogroepen gaan daar samen verder als “De Regenboog, basisschool voor nieuwkomers”.
De Regenboog is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar die de Nederlandse taal niet of niet voldoende beheersen. Ze leren de Nederlandse taal spreken, leren, lezen en begrijpen. We streven ernaar dat de kinderen binnen 1 á 2 jaar de overstap naar een reguliere Nederlandse school kunnen maken. De nadruk ligt op het leren van de Nederlandse taal en het kennis maken met de Nederlandse cultuur en burgerschap. Bij de doorstroom naar een reguliere school is het uitgangspunt te kiezen voor een thuisnabije school en indien nodig verwijzing naar het speciaal basisonderwijs of de TaalKlas (voortgezet onderwijs).
De Regenboog begeleidt kinderen uit de hele wereld. Dit betekent dat elk kind zijn eigen achtergrond, cultuur en geloofsovertuiging met zich meebrengt uit het land van herkomst. Het is fijn om van elkaar te leren en samen te leven in Nederland. Voor veel kinderen is de Nederlandse cultuur een eerste kennismaking met een land en samenleving die zij nog niet kennen. Wij willen onze leerlingen daarom kennis laten maken met de Nederlandse cultuur, waarin waarden als vrijheid, gelijkheid, diversiteit, respect, liefde voor elkaar en verantwoordelijkheid centraal staan. Het betekent dat leerlingen gestimuleerd worden om zich open te stellen voor misschien voor hen nog onbekende gebruiken en omgangsvormen en samenspel.
Vanuit vrijheid, gelijkheid, diversiteit, respect en verantwoordelijkheid naar elkaar heeft De Regenboog Stichting IBN benaderd. Omdat wij gehuisvest zijn in een gebouw voor Voortgezet Onderwijs, zijn de faciliteiten voor een basisschool soms beperkt. Zo ook onze speelplaats buiten. Dit is nog steeds enkel het grasveld/sportveld van het TCC. De plannen en tekeningen om er een volwaardige speelplaats voor basisschoolleerlingen te creëren zijn er. Te denken aan ophoging, bestrating, afrastering, inplanten etc. Maar een speelplek heeft ook toestellen nodig om op te klauteren of om vanaf te glijden. Onmisbaar in de ontwikkeling van m.n. jonge leerlingen. Omdat hier budget voor ontbreekt, en het budget dat er wel is wordt ingezet om de school van leermiddelen te voorzien, een vriendelijk verzoek aan Stichting IBN om een bijdrage voor een speeltoestel buiten. Dat is toegekend en daarvoor onze hartelijke dank. Wij zullen zorgen voor een goede en juiste besteding. Fijn dat onze leerlingen in de toekomst, mede door Stichting IBN, ook op een goed ingericht speelplein samen kunnen spelen.